Familiegeschiedenis JANSSEN
Start  | Welke nationaliteit? | Jonge vaandeldragers | Fotogalerij | Contact
andreas arnoldus janssenaajanssenvoorfabriekkinderenjwasybilla adelgunda stinkes
Inhoudsopgave

De eerste en tweede generatie: van Helden naar Tegelen

De derde generatie:
Andreas Janssen

Pottenbakkers

De vierde generatie:
Josephus Laurentius
Janssen


Joseph Engels

De vijfde generatie:
Andreas Arnoldus Janssen


Naar Deventer


De pottenbakkerij

De zesde generatie

De zevende generatie

De achtste generatie

De familie Koolhof

De familie Engels

De familie Bernards

Andere zijtakken


Overige informatie
De verhuizing naar Deventer, vervolg

"Een jaar later volgt een nieuwe poging aan de Ooievaarstraat, bij de Diepenveenseweg, die slaagt. Andreas Arnoldus onderscheidt zich van zijn collega`s door niet de terracotta centraal te stellen maar het gebruiksaardewerk, dat bij de anderen meer op de achtergrond raakt. In die zin is het een ouderwets bedrijf.
Zowel Janssens zoon Jacob Willem Andries als zijn stiefzoon Jozef Jacob Engels werken mee in de pottenbakkerij. Het blijft een klein bedrijf: de gemeenteverslagen uit de jaren 1905 tot 1909 melden drie à vier werknemers. Het is wel een gezond bedrijf, dat al zijn Deventer concurrenten vele decennia overleeft."

{bron: ‪Ad Bogers, Twan Emst: Sjerfkes‬, ‪nieuwe inzichten in het Nederrijns keramisch verleden van een aantal Noord- en Midden-Limburgse plaatsen‬ (2003)}‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬

In de archieven van de gemeente Deventer vinden we inderdaad een aanvraag "tot het in gebruiknemen van een pottenbakkersoven en het uitoefenen van pottenbakkerij in een te stichten gebouw op het perceel aan de Diepenveenschenweg, Kadastraal sectie B, No 4969 (op het terrein van de vooormalige luciferfabriek aldaar)." De aanvrage wordt ingediend door W.A Korteling. De heer Korteling is aannemer en in het bezit van de gronden aan de Diepenveenschenweg. Hij doet de aanvrage uit naam van Andreas Arnoldus Janssen, wonende aan de Noorderstraat No. 28.

Wellicht omdat de eerdere aanvrage aan de Bloemstraat een jaar eerder vanwege milieuoverwegingen is afgewezen, voegt de heer Korteling aan de aanvrage de volgende zinsnede toe:

"....terwijl binnen den omtrek van 200 meter geen kerken, scholen of inrichtingen voor ziekenverpleging worden gevonden."

Onderstaand de kadasterkaart. Rechtsboven op de kaart zien we de "algemeene Begraafplaats" aan de Diepenveenscheweg. Linksonder daarvan zien we een perceel met de naam W. Kortelink (op andere plaatsen heet hij Korteling). De Ooievaarstraat bestaat nog niet.

kadasterkaartDeventer

Deze aanvrage is succesvol. Op 17 juli 1893 start Andreas Arnoldus Janssen zijn kleiwarenfebriek aan de Diepenveenschenweg, later bekend als Ooievaarstraat 5 te Deventer.



Stamboom










Documenten

Aanvraag vergunning  Diepenveenschenweg

Plaatsbeschrijving.

Procesverbaal.